söndag 9 november 2008

9/11 -08 Intervjuserie - Magnus Betnér

"Comedy is simply a funny way of being serious."
- Peter Ustinov

Jag höll nyligen en intervju med Magnus Betnér, en av Sveriges just nu största komiker. Hans deadpan-leverering av brutalt roliga och genomtänkta samhällsobservationer har gjort honom till en förebild och publikfavorit för hela Sverige Han är just nu aktiv med humorprogrammet I Ditt Ansikte som sänds i kanal 5.

Min plan var att fråga ut Magnus om vad han tycker om trendspotting, modebloggar och kanske få ett par schyssta skratt på samma gång. Det gick väl sådär.

Berätta lite om dig själv, vem är du, vad gör du, vad har du för meriter
egentligen?

Har jobbat heltid som komiker i 10 år. Det får man nog betrakta som en merit. I övrigt, inga.

Nu kommer vi osökt in på ämnet för bloggen, du känner kanske till termen trendspotting eller trendspanande, alltså människor som sysslar med att gissa sig fram till vad nästa stora grej blir, varesig det gäller mode eller marknadsstrategier, vad tycker du om det?

Det är väl bra.


Vad tycker du om de tre unga tjejer (17 år) som just nu ligger högst upp på listan över Sveriges mest besökta bloggar vars alster läses av många och tas som dagens sanning när det kommer till höstens mode?

Det är ju inte så konstigt att bloggar som riktar sig till unga människor ligger i topp eftersom det mest är unga människor som använder nätet till underhållning. Varför unga killar inte kan skriva intressanta bloggar som andra unga killar gillar att läsa får du fråga dem.

Om vi går bort från ämnet och in på ett helt annat, nämligen humor som du ju sysslar med, vad gör att ett skämt funkar eller floppar?

Timing är väl det viktigaste. Och att publiken har rätt referensramar. Om publiken inte förstår skämtet så spelar det ju ingen roll hur bra det är rent teoretiskt.

Kan man gå för långt i skämtandet?

Ja, det kan man.

Moraltest med Magnus Betnér

Tycker du att vi som bor i den rikare delen av världen är moraliskt
förpliktigade att göra något för att bekämpa fattigdomen?

Alla människor är moraliskt förpliktigade att hjälpa varandra. Öppna gränser, jobba mot korrupta regeringar och se till att fattiga människor får förutsättningar att lyfta sig själva ur fattigdomen är väl det vi borde göra.

Tycker du att det skulle vara okej för ett rikt par att betala en fattigare kvinna för att bära och föda deras barn för tillexempel en miljon kronor?

Självklart. Det är väl ingen skillnad på det och adoption eller de surrogatmammor som redan finns?

Skulle det vara moraliskt okej att köpa sex om kvinnan (eller mannen) som säljer får väldigt bra betalt och det inte finns någon hallick som tar större delen av vinsten?

Så länge det är vuxna människor som gör det av egen vilja ser jag inga problem med sexköp. Det är en tjänst som alla andra. En hallick är ju i praktiken alltid en förtryckare, men i teorin är det väl inte fel med en hallick heller. Om man förutsätter att den som säljer sex i sin tur får service och marknadsföring från en hallick så är väl inte det konstigare än att en artist har en manager. I teorin alltså.

Är det moraliskt acceptabelt att en paraplyförsäljare under ett skyfall höjer priset på paraplyer från 60 till 300 kronor?

Ja.

Är det acceptabelt att begå självmord?

Självklart.

Att ge dödshjälp till en person som är svårt sjuk och inte kommer bli bättre?

Ja.

Att döda i självförsvar?

Ja.

Att döda en för att kunna rädda tio?

Nej, det tycker jag inte. Men det är klart den svåraste frågan. Skulle du döda ett barn för att rädda hela mänskligheten? Svårt att svara nej på det och det är ju samma fråga, bara lite mer extrem.


Jag får här passa på att tacka Magnus för att han ställde upp och därmed förmodligen drog in en hel del trafik till denhär bloggen. Mitt nästa projekt är att ta kontakt med Toby Young och/eller Simon Pegg för att snacka lite om den nya filmen How to lose friends & alienate people som är baserad på den bok med samma namn jag nämnde i ett tidigare inlägg.

Peace

2 kommentarer:

Arash sa...

Tja man :)
Kul att du fick en intervju med självaste Betnér

keep on trucking

a sa...

nice att det blev nåt, men fan.. han verkar allt lite dryg. eller?